Alhambra in Granada

Alcazaba van het Alhambra

Je bezoek aan het Alhambra zal bijna altijd eindigen met het oudste gedeelte van het fort het Alcazaba. Het was Mohammed I of Al-Ahmar die in de 13de eeuw besliste om op de Sabika-heuvel een paleis te bouwen.

Een ideale locatie want de heuvel bevindt zich maar liefst 200 m boven de stad. Neem daarbij de hoge torens en de 2 verdedigingsmuren, (binnen –en buitenmuur) en je begrijpt dat het een bijna onineembare vestiging was.

Het meest imposante gedeelte van het Alcazaba is de wachttoren of torre de la Vela. Deze toren is 27 m hoog en bied je een spectaculair zicht op Granada, het Albaycín en de Sierra Nevada.  Hier werd op 2 januari 1492 geschiedenis geschreven. In het bijzijn van Ferdinand en Isabella werd de  vlag gehesen op de inname van Granada door de Christenen. Iets later werd de opvallende klok geplaatst die luidde om de irrigatietijden van de Vega regelen en de stad voor gevaar waarschuwde.

Hommagetoren en Gebroken toren in het Alhambra

Aan de andere kant van het Alcazaba staan de Hommagetoren of torre de Homenaje en de Gebroken toren of  Torre de la Quebrada.

Die beiden meer dan 20 meter hoog zijn, en ook dienst deden als verdediging. De decoratie van de torens is eenvoudiger en eronder bevinden zich kerkers waar gevangenen hun laatste levensuren doorbrachten.

Een andere belangrijke bezienswaardigheid bevindt zich aan de zijkant: de Wapentoren met de Wapenpoort. Dit was de toegangspoort tot het Alcazaba voor mensen die vanaf het Albaicín kwamen. Het is een typische militaire poort met steile helling. Wie het Alcazaba wenste te betreden, werd hier geacht zijn wapens in te leveren.

In het centrale gedeelte van het Alcazaba bevond zich het legerkwartier of barrio castrense. Hier verbleven de soldaten in stenen huizen. Op vandaag getuigen enkel nog wat ruïnes van deze vroegere militaire wijk.