Alhambra in Granada

Generalife in het Alhambra

De tuin der tuinen of het Generalife is een prachtig landgoed dat dateert uit de tijd van de Nasridische Koningen. Hier kwamen de sultans tot rust in een omgeving van betoverende terrastuinen, vijvertjes en spuitende fonteinen in een oase van groen.

Dit plantenrijk van mirten, jasmijn en rozenstruiken heeft vele romantische plekjes waar je even kan verpozen op bankjes die omgeven worden door booggewelven van laurier. Het hoogtepunt is de Patio de la Acequia, een kanaal dat zich op het binnenhof van het paleis bevindt, en waar je een prachtig zicht hebt op Granada en het Alhambra.

Onder het bewind van Ismail I aan het begin van de 14de eeuw wordt het Generalife aangelegd. Later doen het paleis en de omliggende tuinen voornamelijk dienst als buitenverblijf van de Nasridsche vorsten. Maar er werd ook aan veeteelt, jacht, land- en tuinbouw gedaan in het omvangrijke domein.

Het generalife in het alhambra
© Ard van der Leeuw

Het Generalife dat zich op de zonneheuvel of Cerro del Sol bevindt, had één centrale plek: het paleis van het Generalife. Helaas schiet vandaag niet zo veel meer over van het oorspronkelijke paleis.

Het is vele jaren sterk verwaarloosd geweest. Ondertussen zijn er veel verbouwingen gebeurd die het origineel benaderen.


Er zijn zelfs nieuwe tuinen in Italiaanse stijl aangelegd, die dateren uit 1931. Het is een labyrint van gesnoeide cipressenhagen die omgeven worden door rozenstruiken en pergola’s.

Wie liever iets verder in het verleden teruggaat, moet beslist een kijkje nemen in de Patio van de Sultana. Het was hier dat op een bankje dat de lievelingsvrouw van Boabdil zat de kussen met een lid van de familie Abencerraje. Waarop Boabdil besloot alle leden van deze familie te laten onthoofden. De dode cipres in het midden van deze steen is nog een stille getuige van deze ontrouw.

Het prachtige Generalife blijft zo een bezienswaardigheid in het Alhambra die je niet mag overslaan op je ontdekkingstocht doorheen de tijd.