Alhambra in Granada

Nasridsche paleizen in het Alhambra

Het hoogtepunt van je bezoek aan het Alhambra zijn de Nasridische paleizen. Hier val je van de ene verbazing in de andere. De marmeren zuilen, decoratieve elementen, prachtige plafonds, Arabische kaligrafieën, het gebruik van lichtinval en water. Kortom het is al pracht en praal in dit paleis van duizend-en-één-nacht.

Het mirtenhof met het spiegelende water, het Leeuwenhof met de waterspuwende leeuwen die het paradijs voorstellen of de Gezantenzaal waar de Moorse Koning zijn laatste gesprekken voerde voor zijn overgave. Je vindt het allemaal in de Nasridische Paleizen die elk een aparte functie vervulden in het rijk van Granada.

Mexuar Paleis of Palacio Mexuar

Het Mexuar is het oudste gedeelte van de paleizen die deel uitmaakten van de Koninklijke residentie. Het werd vermoedelijk door Mohammed IV gebouwd aan het begin van de 14de eeuw. Aanvankelijk was het de residentie van de Koning en zijn familie. Maar eens het Comarespaleis en het Leeuwenpaleis werden opgericht deed het dienst als ontvangstzaal voor audiënties en raadszaal. Het was hier dat de sultan zijn raadgevers consulteerde en de inwoners van Granada aanhoorde.

Patio del Mexuar of Binneplaats van Het Mexuar

De Mexuar-zaal bevindt zich in een niet zo goede staat, en dat komt deels door de Christelijke verbouwingen die er in de 17de eeuw hebben plaatsgevonden. Karel V liet er een kapel bouwen.

Als je richting het Comarespaleis wandelt kom je in de patio del Mexuar of de binnenplaats van het Mexuar. Daar vind je het indrukwekkendste gedeelte van het Mexuar. Je zult versteld staan van de witten marmeren zuilen en vloeren, de geometrische- en plantenmotieven, de kaligrafieën en het fijne houtwerk. Een prachtig decor die je naar het verbluffende Comarespaleis leidt.

Comarespaleis of Palacio de Comares

Het Comarespaleis werd halfweg de 14de eeuw gebouwd onder Yusuf I, één van de sultans die ervoor zorgde dat het rijk van Granada een ware bloeiperiode kende. In eerste fase was het de residentie van de sultan. Maar eens de bouw van het Leeuwenpaleis was afgerond veranderde haar functie. Het was de plaats waar de Koning zijn werkkamer had en de hofhouding werkte.

Mirtehof of Patio de los Arrayanes in het Alhambra
© Sofaville

Eén van de bekendste delen van dit paleis is het Mirtenhof of Patio de los Arrayanes. De naam is afkomstig van de gesnoeide mirtenstruiken die zich rondom het spiegelende water bevinden.

Aan beide zijden van de vijver bevinden zich 2 fonteinen die voor de Moren het levensproces uitbeelden. Soms werden hier informele gesprekken gehouden.


Een andere belangrijke zaal is de Gezantenzaal of het Salón de Embajadores. Deze zaal bevindt zich onder de machtige Comarestoren. Hier valt ook de prachtige decoratie op: schelpen, bloemen, sterren en andere natuurelementen. Typisch voor de Arabische kunst die de natuur in huis probeerde te brengen.

In deze zaal werden vermoedelijk 2 belangrijke geschiedkundige feiten opgetekend. Het was hier dat Boabdil, de laatste Koning van Granada de gesprekken voerde tot de overgave van het laatste Moorse rijk in Europa. Ook Christoffel Colombus zou hier langs geweest zijn, om geld en steun te vragen voor zijn reis naar de nieuwe wereld: Amerika.

Leeuwenpaleis of Palacio de los Leones

Toen Mohammed V de troon besteeg gaf hij de opdracht tot de bouw van een nieuw paleis: het Leeuwenpaleis. Hier speelde zich het privéleven van de Koning en zijn familie af.

Leeuwenhof of Patio de los Leones

In het Leeuwenpaleis bevindt zich het wereldberoemde Leeuwenhof of Patio de los Leones. Het is een afspiegeling van het paradijs.

In het midden van het hof vind je de fontein met eromheen 12 waterspuwende leeuwen die zich op de kruising van 4 kanaaltjes bevinden. Dit stelt de bron en de 4 rivieren in het paradijs voor.  

Rond het Leeuwenhof bevinden zich 3 belangrijke zalen:

  • Zaal van de Abencerrajes of Sala de Abencerrajes

Deze zaal dankt haar naam aan een familie die hier volgens een lengende zou uitgemoord zijn. De familie Abencerrajes zou hier voltallig onthoofd zijn door Boabdil omdat één van zijn lievelingsvrouwen ontrouw was geweest met een lid van de Abencerrajes-clan. Hun bloed zou gevloeid hebben in de fontein die zich in het midden van de zaal bevindt.

Het plafond in de zaal is in één woord prachtig. Het stelt een grot met stalactieten voor en de fontein is het grotmeer. Het symboliseert de grot waar de profeet Mohammed leefde.

  • Zaal van de Koningen of Sala de los Reyes

Deze zaal laat zich kenmerken door magnifieke bogen en koepels. Op de muur van één van de zijkamers vind je een schilderij waarop moslims en christenen zijn afgebeeld. Een merkwaardig tafereel omdat moslims volgens de koran geen figuratieve kunst mogen gebruiken. Waarschijnlijk is dit het werk van christelijke kunstenaars.

In deze zaal werd ook de eerste mis opgedragen toen de christelijke koningen het Alhambra en Granada hadden ingenomen.

  • Zaal van de Twee Gezusters of Sala de Dos Hermanas

Hier woonde de vrouw van de sultan en haar familie. De zaal dankt haar naam aan een legende die zegt dat hier twee zusters verborgen werden gehouden voor de buitenwereld. De zaal geeft uit op het balkon van Lindaraja of Mirador de Lindaraja.