Alhambra in Granada

Alpujarras

Aan de zuidflank van de Sierra Nevada in Spanje ligt één van de mooiste streken van Andalusië : de Alpujarras. Dit prachtige landschap met zijn vruchtbare dalen, indrukwekkende bergen en witte dorpjes is het ideale terrein voor een vakantie in een rustige en authentiek omgeving. Hier maak je kennis met de architectuur die zo typisch is voor de Alpujarras. Op de hellingen staan in een terrasvorm witgekalkte huisjes die verbonden zijn met elkaar door platte daken.

De Alpujarras hebben een bewogen geschiedenis achter de rug met periodes van welvaart, oorlogen en ontvolking. De glorieperiode dateert van tijdens de heerschappij van de Nasriden. Dankzij de productie van zijde was er toen veel werk in de regio.  Alles veranderde in 1492 toen de Katholieke Koningen Granada innamen. Boabdil de laatste Moorse sultan kreeg het gebied als aanvankelijk leengoed. Met hem trokken velen Moslims naar dit gebied.

Maar veel had Boabdil niet meer te vertellen, de Christelijke Spanjaarden zwaaiden de plak. En als snel gingen zij over tot massale onteigeningen en repressie. Het ongenoegen groeide en voortdurend waren er rellen en oproer. Dit mondde uit in de oorlog om de Alpujarras waarbij zelfs hulp werd ingeroepen van legers uit Noord-Afrika. Maar in 1572 was het Moorse tijdperk in Spanje definitief voorbij. Ze werden verjaagd en de streek blijf onbevolkt achter.

Enkel stammen uit La Mancha en door de inquisitie verjaagde personen kwamen zich hier nadien vestigen. Zij leefden eeuwenlang vrij afgezonderd en hun inkomsten haalden ze vooral uit kleinschalige landbouw en ambachten.

Met de komst van de Britse schrijver Gerald Brenan werd een nieuw tijdperk ingeluid. In zijn boek South from Granada schetste hij een beeld van de ingesloten dorpen met bewoners die nog in het verleden leefden.

Bubion in de Alpujarras te Andalusie

Veel romantici voelden zich aangesproken door deze verhalen. En al snel kwamen buitenbeentjes uit Noord-Europa hier voornamelijk in communes leefden.

De laatste 30 jaar zijn het eerder welvarende mensen uit West-Europa die hier van hun pensioen of hun welverdiende vakantie komen genieten.

Het landschap heeft tot op vandaag zijn authenticiteit behouden. Prachtige vruchtbare heuvels en bergen waarop fruitbomen groeien en groentes worden verbouwd. Af en toe vind je op de berghellingen pittoreske dorpjes met witgekalkte huizen en platte daken. De smalle en steile straatjes met kasseien, houten balken en balkons met kleurrijke bloemen doen je aan een andere tijd denken.

Deze bouwstijl is nog een overblijfsel van de Moren. En ook vandaag vind je in het Marrokaanse rifgebergte nog dergelijk uitziende dorpjes. Deze prachtige streek trekt dus redelijk wat toeristen aan.

Gaan wandelen in de bergen te Capiliera naar de toppen van de Sierra Nevada, een mountainbike tocht langs het Tibetaans klooster in Pampaneira. Of een klim naar het dorpje Bubión in de hoge Alpujarras, één ding is zeker de sportieveling zal hier zijn hartje kunnen ophalen.

Wie het rustiger ziet kan een relax weekendje in het kuuroord Lanjaron overwegen, dat in heel Spanje gekend is om zijn zuivere mineraalwater. Of neem plaats op een terrasje in Orgiva en bezoek de wekelijkse donderdagmarkt waar je ook de alomgekende jamon de Trevelez kan kopen

Wie van de natuur, de zon en het bergachtige landschap in een rustige, authentiek omgeving wil genieten is in de Alpujarras dus aan het juiste adres. De weekdagen in het voor- en najaar lenen zich hier perfect voor. In de zomer is het drukker in de streek want dan zakken veel toeristen naar de streek af. Een gezellig hotel, cortijo, pension of vakantiehuis reserveer je voor de periode juli en augustus best tijdig.