Alhambra in Granada

De Costa Tropical

Tussen de Costa del Sol en de Costa de Almería ligt een stukje minder bekende kust: de Costa Tropical. Deze kuststrook met talrijke beschutte baaien, kristalhelder water en prachtige rotsformaties heeft nochtans heel wat te bieden. De bezoeker krijgt er een waaier aan toeristische attracties aangeboden. Zoals een kennismaking met de rijke geschiedenis, ongerepte strandjes, vele sportfaciliteiten en excursies in het schilderachtige binnenland.

De Costa Tropical heeft haar naam niet gestolen. Er worden namelijk tal van tropische vruchten gekweekt zoals de mango, avocado, banaan en papaja. Deze worden in heerlijke salades en nagerechten verwerkt, en geserveerd in de diverse aangename restaurantjes die de streek rijk is. Maar deze regio is ook bekend om zijn heerlijke gerechten op basis vis,  schelp- en schaaldieren.

De aanwezigheid van zuiderse vruchten is te danken aan het zeer milde klimaat dat er gedurende gehele jaar heerst. De gemiddelde jaartemperatuur bedraagt maar liefst bijna 20°c, en de zon schijnt hier meer dan 3000 uren per jaar. Bovendien regent het er een stuk minder dan aan de Costa del Sol, door zijn grotere afstand tot de Atlantische Oceaan, en de beschutting van omliggende bergketens.

Ook vroeger konden ze het warme klimaat wel appreciëren. Want op diverse locaties zijn er sporen te vinden van een ver verleden. Zo vind je langs de kustlijn achtergelaten Arabische kastelen zoals dat van Salobrena, wat een kustdorp is als een prentbriefkaart. Op de top van de heuvel bevindt zich een Nasridisch kasteel uit de 13de eeuw met eromheen witgekalkte huisjes.

Ook in Almunecar bevindt zich zo'n kasteel uit de tijd dat de Moren over Zuid Spanje heersten. Maar  dat is niet alles. Ginds zijn ook nog sporen van andere grote volkeren te vinden zoals de Feniciërs en de Romeinen.

Zwemmen aan de Costa Tropical

Voor wie van een strandvakantie houdt is de Costa Tropical ook vandaag een aangename plek.  Je vindt er prachtige stranden om te zonnebaden en zorgenvrij te dag door te komen.

s’ Avonds kan je dan nog eens wandelen door één van de kleine jachthavens, winkelen of genieten van een ijsje aan één van de  mooie boulevards.

Van rustig tot druk, iedereen kan er aan zijn trekken komen. Maar hier toch geen massatoerisme zoals dat aan de Costa del Sol wel eens het geval is.

Het is ook de ideale plaats voor watersporten. De verschillende kustplaatsjes zoals dat van La Herradura hebben tal van faciliteiten om te duiken in het heldere water, te windsurfen of te vissen. Je kan er ook zeilen, en aanleggen in één van de jachthavens zoals die van Marina del Este. Wie liever in de lucht hangt, kan hier ook zijn hartje ophalen. Want de streek is gekend voor het zweefvliegen en parapente.

Kortom een vakantie aan de Costa Tropical is verblijven aan een prachtige kust, waar je kan genieten van lekker eten, en als toerist nog echt kan deelnemen aan de traditionele feesten in één van de witte, pittoreske dorpjes.