Alhambra in Granada

Dorpen in de Alpujarras

Lanjaron

Het dorpje Lanjaron is in heel Spanje gekend omwille van zijn mineraalwater. Dit lekkere en zuivere water zal je bijna tussen alle rekken van de Spaanse winkels en supermarkten terugvinden. Lanjaron in de Alpujarras is ook beroemd omwille van zijn kuuroord. Ouderen komen uit heel het land om één van de vele behandelingen te ondergaan die er worden aangeboden.

Lanjaron in de Alpujarras

Zelfs bij de Romeinen was het stadje al bevolkt, en ook zij hadden reeds de geneeskrachtige eigenschappen van het water ontdekt. Wie een accommodatie zoekt in de Alpujarras vindt hier het grootste aanbod.

Maar dan meer met het oog op een bezoek aan de gehele streek, want Lanjaron zelf heeft buiten zijn water enenkele kuuroord weinig te bieden.

Orgiva

Wie meer leven wenst dan in Lanjaron is in het Orgiva aan het juiste adres. Het is het commerciële centrum van de Alpujarras, en op donderdag is er een markt waar vele mensen uit de omgeving naar afzakken. Het stadje heeft een gezellig centrum met verschillende terrasjes, bars en restaurants. De voornaamste bezienswaardigheid is de kerk in barok-stijl die zich aan het kleine winkelstraatje bevindt.

Pampaniera

Dit dorpje bevindt zich in de hoge Alpujarras, op de weg tussen Bubion en Capileira. Het is vooral gekend omwille van het Tibetaanse boeddhistenklooster Osel Ling, dat een spectaculair uitzicht biedt op de omgeving. Wie wil kan het zelfs bezoeken of er overnachten.

Capileira

Capiliera in de Alpujarras

Dit aangename dorpje met zijn 600 inwoners is de laatste  halte voor een klim naar de Pico de Veleta.

Het 1400 m hoge dorpje is zeker een stop waard, want de charmante steegjes en witte huisjes nodigen uit tot onderzoek. Bovendien vind je er nog iets meer authenticiteit en rust dan in Bubión of Pampaniera.

Trevelez

Het dorpje Trevelez bevindt zich aan de voet van de 3483m hoge Mulhacen. De inwoners gaan er prat op dat zij in het hoogste dorp van Spanje wonen, en dat zij over de beste Iberische ham beschikken. Over beide zaken valt te discussiëren, maar dat het dorp op 1700m hoogte ligt, en dat hun jamon de Trevélez lekker is, daar valt niet over te twisten. De ham komt eigenlijk uit andere streken, maar de zuivere lucht en de speciale omstandigheden die door de drogerijen waait, maakt er een heel speciale ham van.

Toeristen komen dan ook van ver om een jamon de Trevelez te kopen of een bezoek te brengen aan een hamfabriek. Als je op 5 augustus in de omgeving bent,  moet je zeker eens een bezoek brengen aan het dorp. Dan is er het feest van de Virgen de las Nieves. De bedevaart leidt de dapperen dan naar de top van de Mulhacen. Trevelez is dan ook het vertrekpunt voor mensen die de Mulhacen in de Sierra Nevada willen beklimmen.

Weblinks:

Gemeente Lanjaron
Gemeente Orgiva
Gemeente Trevelez

Reisverslag uit Pampaniera