Alhambra in Granada

Douane

Burgers met de Belgische of Nederlandse nationaliteit hebben enkel een geldig paspoort nodig om in Spanje rond te reizen. Want ook Spanje is een Schengen land. Wie officieel in Spanje in wil verblijven zal een NIE (Número de Identidad de Extranjero) en een verblijfskaart (Tarjeta de Residente Cumunitario) moeten aanvragen.

Het verdrag van Schengen houdt ook vrij verkeer van goederen in. Zo mag je een hele reeks artikelen meenemen. Zolang je kan aantonen dat deze voor persoonlijk gebruik zijn, en niet voor handelsdoeleinden.

Ook voor accijnsgoederen zoals alcohol en tabak zijn er beperkingen, je mag tot 110 liter bier, 90 liter wijn of 800 sigaretten vrij invoeren of uitvoeren. Let wel op, voor de Canarische Eilanden liggen deze aantal een stuk lager. Je kan dus nog wat profijt doen bij de aankoop van enkele sloffen sigaretten, want de prijs in Spanje ligt momenteel op € 3.10 voor een pakje, wat toch minder is dan bij ons. En tenslotte is het toegestaan om tot 6000 euro mee te nemen zonder dat je deze moet aangeven.

Weblinks:

Federale Overheid - Douane en accijzen