Alhambra in Granada

Duiken aan de Costa Tropical

Eén van de betere locaties om te duiken in Spanje is La Herradura vlakbij Almunecar aan de Costa Tropical. Dit rustige, charmante dorpje aan de Middellandse Zee biedt heel wat mogelijkheden voor diegenen die de onderwaterwereld willen ontdekken. In een omgeving van baaien, kreken en prachtige rotsformaties, vind je onder de zeespiegel een indrukwekkende variëteit aan fauna en flora.

De visrijke wateren en afwisselende uitzichten maken een dagje duiken, of een vakantie waar duiken centraal staat de moeite waard. Zowel de beginnende als de ervaren duiker komen hier aan hun trekken door de verscheidenheid aan duiklocaties.

Tres Picos – La Herradura  

5 – 20 m

In de baai van La Herradura bevindt zich het gebied “Tres Picos”, wat zijn naam te danken heeft aan de 3 onderwaterrotsen vlakbij de kust. Aan de rotsachtige kust is het water ondiep, maar eens je bij de rotsen komt, bevindt de zeebodem zich op een diepte van 20m.

Hier kan je comfortabel duiken in een adembenemende en kleurrijke omgeving van fauna en flora. Je vindt er tal van typische Mediterraanse vissen die een duik in deze wateren meer dan de moeite waard maken. Een duik in de late middag is zeker aan te raden door de mooie lichtcontrasten.

La Calita o los Gigantes  - La Herradura

3 - 35m

Zeeschildpad en duiker

Vlakbij het uiteinde van de baai van La Herradura kom je in het duikgebied La Calita of los Gigantes. Meestal vind je in dit gebied een zandachtige bodem met dieptes van 3 tot 15m, maar op sommige plaatsen bevinden zich diepe kloven tot 35m onder de zeespiegel.

Het is hier dat je een interessant onderwaterleven vindt.

Deze omgeving telt vele vissoorten zoals maanvissen, lipvissen en af en toe zie je een inktvis voorbij zwemmen. Wie van onderwaterfotografie houdt zal hier zeker aan zijn trekken komen.

Las Piedras Altas – La Herradura

20 - 40m

Aan het uiteinde van de baai van La Herradura en Marina del Este bevindt zich las Piedras Altas. Het is chaotische duikomgeving met enorme verschillen in het reliëf en tal van grote rotsformatie in het water. Daarom kom je er ook tal van amberjacks en baarzen tegen. Door middel van kunstmatig licht kan je er in holen op 30 meter diepte ook kleine zeekreeften aantreffen. Voldoende duikervaring is hier een must.

Fraggle Rots - Marina del Este

16 - 22m

In de baai van Marina del Este vind je prachtige rotsen waar je onder het water tal van maanvissen, octopussen en kongeralen kan waarnemen. In het habitat van deze vissen vind je ook sporen van mensen. Wie wil kan ook eens duiken naar enkele autowrakken of een gekapseisd bootje. Deze duikzone is bereikbaar vanaf het strand, maar het is toch makkelijker om te duiken vanaf een bootje.

Punta de la Mona – Marina del Este

15 - 45m

Eén van de hoogtepunten van duiken aan de Costa Tropical is Punta de la Mona. Deze zone is wel weggelegd voor meer ervaren duikers, wegens de grotere diepte en de sterkere stroming. Ook dit gebied kan je al zwemmend bereiken vanaf de rotsachtige stranden, maar een bootje nemen is een betere optie.

Je kunt er duiken tot op dieptes van 45m. Daar kom je wegens lichtgebrek in een groenachtige en donkere, maar toch unieke omgeving terecht. Iets hoger vind je enkele gele koraalriffen met een bijzondere fauna en flora. Deze zone aan de Costa Tropical is ook erg visrijk met tonijn, ansjovis en sardienen.

Duiken naar een scheepswrak

Scheepswrak bij Almunecar

Dieper in zee bij Marina del Este en Almunecar bestaat er de mogelijkheid om naar scheepswrakken te duiken, zoals een Spaans galjoen of een Fenicisch schip.

Door de ligging en de sterkere stroming is duiken in deze zone enkel weggelegd voor ervaren duikers en bij voorkeur in de aanwezigheid van een gids uit de omgeving.

Duikscholen & Duikexcursies

Wie wil duiken op vakantie in Almunecar, la Herradura en Marina del Este aan de Costa Tropical kan terecht bij tal van duikscholen. Zij organiseren lessen om te leren duiken of om je duikkunsten te verbeteren. Ook duikexcursies behoren tot de mogelijkheden, en indien je dat wenst sturen zij een ervaren duiker mee die je wegwijs maakt in de wateren van de Costa Tropical.

Almunecar Dive Centre
Paseo de Cotobro (Edificio Delfin)
Almuñécar

Buceo La Herradura
Puerto Deportivo
Marina del Este

Buceo Aqualia
La Herredura

Nerja Diving
Playa Burriana
Nerja