Alhambra in Granada

Gezondheid op vakantie

Voorzorgsmaatregelen

De meest voorkomende klachten op vakantie komen door de warmte of het voedsel. Beide zijn van voorbijgaande aard, maar kunnen uw vakantie toch ernstig verpesten. Vooral zonneklachten zoals een zonneverbranding en zonnesteek kunnen vermeden worden.

Een goede zonnecrème, zonnebril en een petje tegen de zon kan je al veel leed besparen. Beter nog is af en toe de schaduw op te zoeken, vooral dan op de warmste uren van de dag. En vergeet niet om voldoende te drinken, zelfs al je geen dorst hebt.

Darmklachten komen meestal door de andere eetgewoonten of water van de kraan te drinken. Je eetgewoonten te drastisch wijzigen, of voedsel eten dat te lang in de warmte heeft gelegen is niet aan te raden. Bovendien drink je best flessenwater om geen ongemakken te ondervinden van eventuele bacteriën.

Treden er toch klachten op, dan kan je best medicijnen nemen om de klachten te verminderen. Neem daarom een medicijnendoos mee, met enkele pillen tegen de frequentst voorkomende klachten, zoals buikpijn en hoofdpijn.

Apotheek

Heb je toch enkele middeltjes nodig, dan kan je naar de plaatselijke, Spaanse apotheek gaan. Doorgaans spreken ze daar wel een beetje Engels en kan je duidelijk maken wat je wenst. Vragen om een bepaald merk van medicijnen zal minder succes opleveren. Want de meeste medicatie wordt in de verschillende Europese landen onder een andere naam verkocht.

Inentingen

Wie in Spanje gaat verblijven heeft geen speciale inentingen nodig. Maar natuurlijk kan je daar wel geconfronteerd worden met ziektes of ongevallen die je hier ook kan krijgen

Dokters

Wie ernstiger ziek is kan de plaatselijke dokter raadplegen die uiteraard Spaans spreekt en ook zijn plan weet te trekken in het Engels of Frans. Reikt jou talenkennis niet zo ver? Dan contacteer je best het Consulaat van België of Nederland om het adres of telefoonnummer van een Nederlandstalige arts aan de Costa del Sol te verkrijgen.

In theorie dekt je ziekenfonds onvoorziene medische kosten op je vakantie. Vraag natuurlijk naar een gedetailleerde factuur als bewijs voor je kosten. Meer informatie vind je bij je eigen mutualiteit. Want de verschillen onderling zijn groot, en veel hangt ook af van een eventuele reisverzekering die je hebt afgesloten.

Lijst met alarmnummers