Alhambra in Granada

Guadix

In het noordoosten van de provincie Granada ligt een stadje met een rijk verleden: Guadix. Het is vooral bekend om zijn grotwoningen die dateren van na de reconquista, toen de Moren uit de gemeenschap van de Christenen werden verbannen. Ook de kathedraal met zijn verbazingwekkende mengeling van stijlen: gotiek, barok en renaissance is iets wat je moet gezien hebben.

In de omgeving van Guadix ligt nog een andere bezienswaardigheid: het indrukwekkende kasteel van Calohorra, dat zich op een verlaten hoogte in een adembenemende omgeving aan de voet van de Sierra Nevada bevindt.

Guadix bevindt zich tussen 2 types landschappen: enerzijds de vruchtbare vlakten van de Sierra Nevada en anderzijds het dorre landschap van Almería. Het stadje met zijn 20.000 inwoners heeft een kleiachtige ondergrond.

Ideaal om een grotwoning te bouwen die zou typerend zijn voor deze streek. Want hier vind je de grootste grottenwijk van Spanje en Europa. De stad telt nog zo’n 2000 grotwoningen. Kenmerkend zijn de witte gevels en schoorstenen die omgeven worden rotspartijen in de heuvels. Ze dateren uit de tijd dat de Moslims werden verbannen uit de stad.

Kathedraal van Guadix

Uit de 16de eeuw dateert de kathedraal die op de ruïnes van de hoofdmoskee werd gebouwd. Ze bevat bouwkundige elementen uit de gotiek, barok en renaissance.

De puntbooggewelven die je ziet bij je binnenkomst zijn gotisch. Terwijl de monumentale koepel invloeden uit het renaissance tijdperk bevat.

De oorzaak van de verschillende stijlen is de lang bouwperiode:  de kathedraal van Guadix werd maar in de 18de eeuw voltooid.

Wat je ook niet mag missen in Guadix is de Plaza de la Constitución of ook Plaza de las Palomas. Het werd tot artistiek en historisch geheel uitgeroepen. Het bevindt zich in de vroegere moslimbuurt van zijdebewerkers. Je vindt vlakbij tal van gezellige terrasjes en cafeetjes die uitnodigen tot een lekker drankje of hapje.

In de omgeving van Guadix vind je nog een indrukwekkend monument: het Castillo de la Caloharra dat dateert uit de 16de eeuw. Het staat daar verlaten op een heuvel in de Marquesado del Zenete, een uitloper van de Sierra Nevada. De buitenzijde ziet er uit als een militaire burcht, terwijl je binnenin veeleer decoratieve elementen uit de renaissancestijl terugvindt.

Guadix vlakbij Granada is dus zeker een daguitstap of een lang verblijf waard.

Weblinks:

Gemeente Guadix