Alhambra in Granada

Salobrena aan de Costa Tropical

Na één van de vele, eindeloze bochten van de autoweg N-340 duikt plots één van de mooiste dorpjes van de streek op: Salobrena.  Het Moors kasteel dat boven de stad uitkijkt, en omgeven wordt door witte huisjes is dan ook één van de blikvangers van de Costa Tropical.

Het stadje dat omgeven wordt door talrijke suikerrietvelden heeft twee gezichten. Enerzijds is er het charmante ommuurde middeleeuws stadsgedeelte, en anderzijds is er het huidige Salobrena dat de toeristen wil verwennen. Want aan het brede strand vind je veel nieuwbouw waar de zonnekloppers tijdens hun verblijf vertoeven.

Net als Almunecar werd ook Salobrena door de Feniciërs gesticht. Veel sporen hebben zij niet meer nagelaten. Maar recenter waren er de Arabieren, die er in de 13de eeuw het Arabisch kasteel bouwden. De burcht had 2 functies: het was het zomerverblijf voor de Nasridische Koningen, maar ook een gevangenis voor leden van de Koninklijke familie die in ongenade waren gevallen. Wie het wil bezoeken heeft een steile klim voor de boeg, die je brengt langs schattige en witte huisjes die zijn opgefleurd met geraniums en jasmijnstruiken.

Salobrena heeft de liefhebber van cultuur nog meer te bieden. Ook het historisch stadsmuseum of het centrum voor volkskunst zijn beslist een bezoekje waard. Hier worden namelijk nog vele, oude ambachten uitgeoefend, zoals keramiek- en mandvlechten. Wie de ambachtslui aan het werk wil zien, moet zeker eens een bezoek aan de ieder jaar georganiseerde volkskunstmarkt op 7 oktober.

Wie het wat actiever ziet, moet eens een duiken in het heldere water van de Costa Tropical. Een balletje slaan tijdens een middagje golf aan de kust. Of wat landinwaarts gaan, waar je talrijke routes vindt die ideaal zijn voor een tocht met het paard of per mountainbike.

Weblinks:

Gemeente Salobrena