Alhambra in Granada

Stierenvechten in Andalusie

Andalusië is de bakermat van het stierenvechten, en dat merk je gauw als je een stierengevecht bijwoont in steden als Sevilla of Granada. Het talrijk opgekomen publiek is wild van enthousiasme. Het aanschouwt de matador die zijn rode cape sierlijk langs een woeste stier beweegt. De toeschouwers laten vervolgens luidkeels hun tevredenheid of ongenoegen blijken. De liefhebbers in Spanje zien het als een kunstvorm die hoort bij hun traditie en cultuur.

Geschiedenis

De oorsprong van het stierenvechten ligt vermoedelijk bij de Romeinen. In die tijd gingen de gladiatoren wel eens het gevecht aan met een stier. In de middeleeuwen waren het voornamelijk edelen die als tijdverdrijf een stierengevecht hielden. Vanop een paard, en met een lans gewapend daagden zij de woeste stieren uit. Stierenvechten verliep toen nog heel chaotisch. Het was de Romero-dynastie uit Ronda die de basis legde voor de moderne vorm van het stierenvechten. Ze voerden tal van regels en rituelen in die de bewondering voor het schouwspel deden toenemen.

Kostuum

Het prachtig gekleurde kostuum (traje de luz) van de matador droeg ook zijn steentje bij. De korte broek en goudkleurige met motieven versierde vest bevestigde de status die de toreros hadden verworven. Want voorheen was een goudkleurige versiering enkel weggelegd voor belangrijke figuren zoals bisschoppen en Koningen.

Het stierengevecht of corrida is opgedeeld in 3 delen of tercios:

Eerste tercio – tercio de varas

Op het teken van de presidente wordt de stier in de arena gelaten. Een cruciaal moment, want dan wordt de kracht, moed en uitstraling van de stier bepaald. De matador en zijn assistenten dagen de stier uit door met hun grote, rode capes te zwaaien. Zo krijgt het publiek inzicht in de capaciteiten van de stier. Vindt het opgekomen publiek de stier te rustig, dan gaan ze “manso” (mak) schreeuwen. Daarop zal de president een nieuwe stier laten opdraven.

Picador in de arena

Is de stier goed bevonden, dan verschijnt met luid trompetgeschal de picador in de arena. De picador zit op een groot en krachtig paard dat wordt beschermd door een harnas.

De stier wordt uitgedaagd om het paard aan te vallen, waarop de picador een lans in de nek van de spier steekt. Hierdoor kan de stier nog moeilijk zijn kop optillen en verzwakt hij sterk.

Tweede tercio - tercio de banderillas

Om de stier verder uit te putten alvorens hij een rechtstreeks duel met de matador aangaat, worden de banderilleros of assistenten van de matador ingeschakeld. Zij beschikken over een paar van banderillas. Dit zijn kleurige staven of stokken met weerhaken aan het einde. Zij dagen de stier voortdurend uit om de aanval op één van hen in te zetten. De banderilleros zijn er in getraind om de stokken op het juiste moment te in de nek van de stier te steken zonder dat de stier hen raakt.

Derde tercio

Matador bij stierengevecht

Dit is het moment waarop de matador en de stier elkaar rechtstreeks ontmoeten, ook wel de faena genoemd. De matador daagt de stier uit om naar de muleta te komen, dat is de kleine rode cape met een houten geraamte.

Eens de aanval is ingezet tracht de matador zou stil mogelijk te blijven staan en de muleta met een sierlijke beweging weg te trekken.

De schoonheid van de beweging en de moed van de matador bepalen de tevredenheid van het publiek. Na diverse aanvallen van de stier gaat de matador over de estocada of doodsteek. Hierbij plaats hij zijn zwaard op de juiste plek tussen de schouderbladeren. Als dit goed lukt, sterft de stier vrijwel onmiddellijk. In de praktijk duurt de doodstrijd voor het dier iets langer.

Einde van de corrida

Vervolgens toon het publiek zijn afkeuring of waardering voor de matador. Bij ontevredenheid gaat het publiek joelen of blijft het ijzig stil zoals in Sevilla. Indien de toeschouwers tevreden zijn, gaan ze applaudisseren en olé roepen. Bij grote waardering voor de matador gaan ze zelfs met witte zakdoeken zwaaien.

De president kan ook nog een beloning geven voor de matador. Een oor van de stier en bij een heel goede prestatie zelfs 2 oren. In zeldzame gevallen ook de staart, en dan gebeurt het wel eens dat de matador wordt buiten gedragen door zijn assistenten.

De stier sterft in bijna alle gevallen, heel uitzonderlijk kan de president van de arena beslissen om het leven van de stier te sparen omdat hij heel dapper is geweest. Dit gebeurt maar enkele keren per jaar.

Corrida of stierengevechten bijwonen

In Andalusië vinden er vooral in Sevilla stierenvechten plaats. Ook tijdens de grote feria’s kan een stierengevecht bijwonen. In Granada kan je wekelijks terecht in de fameuze plaza de toros. Het seizoen duurt er van maart tot oktober.

Voor –en tegenstanders

Niet alle Spanjaarden zijn fans van het stierenvechten. Maar je hebt wel een groep - evenwel in de minderheid - die het als een onderdeel van de Spaanse traditie, cultuur en kunst zien. De grootste groep Spanjaarden en veel buitenlanders vinden het maar niks. Zij kunnen niet echt genieten van deze gewelddadige traditie waarbij als vermaak een kansloos dier wordt gedood.

Hier wordt enkel een beschrijving van het stierenvechten gegeven, verdere argumenten over voor – tegen gaan we niet geven. Ieder moet voor zichzelf uitmaken wat hij van stierenvechten vindt.